Založ si blog

Len 10000 kamionov chleba skončí v kafilériach?

Je to hrozné  číslo , ale je pravdivé. Na  našom Slovensku skončí každoročne ,  v tom  lepšom prípade v kafilérii a spalovni 300000 ton nepredaných potravín  z obchodov. V horších prípadoch  ich po nociach vysypú na divokých skládkach za mestom , alebo sú len tak vyhodené za hypermarketmi a vydané na rabovanie potkanom a bezdomovcom.

Aby som to nejako priblížil , takúto horu chleba, mäsa, salámov, syrov , zemiakov, cestovín , múky, konzerv by sme  mohli naložiť do kamionov a zaplniť nimi cestu z Bratislavy do Nitry a  lifrovať do miestnej kafilérie  a hneď vyrábať krmivo pre naše tučné mačky a lenivých psov. Ale pretým ju , tú nitrianskú pre istotu,  nejaký chytrák medzitým  sprivatizoval, zatvoril a zrušil. Aká škoda….

Ako sa vlastne taká hora jedla rodí?  Jednoducho!  Obchodníci musia predávať široký sortiment , aj bežné,  kaziace sa potraviny aj 10 minút pred záverečnou. To je v poriadku , to žiadame my spotrebiltelia, lebo keď to nebudú predávať tak  pôjdeme susedom .

Žiadna nevideteľná ruka trhu, žiadny minister na kontrole skladu , žiadny ŠOIkári, jednoducho som to ja a  hlavne tých pár € , čo stískam v hrsti.

Doteraz  je to všekto v poriadku , ale teraz prichádzajú kotrmelce.

Ako z toho  elegantne von ?  Asi nijako rozumne.

Prečo?

Obchodníci by aj radi rozdali tieto prebytky aj zadarmo , ale nemôžu!  Prečo? Lebo im v tom bráni pevná ruka štátu a ešte pevnejšia ruka EU!

Aby mohli tieto potraviny darovať bezplatne musia najprv zaplatiť DPH 20% , čo je normálne lebo tovar ide konečnému spotrebiteľovi a potom to môžu darovať  hoci aj chudobným. Ale keď to odpíšu ako stratu je to v poriadku , štát nechce žiadnu DPH.  Takže kruh sa uzatvára , chce vlastne štát aby boli potraviny lacnejšie ? Asi nie ? Lebo štátny úradník je vycvičený v plýtvaní a kamuflovaní štatistík.

Más môže tešiť len to , že v susednom Česku sú na tom ešte horšie . Chvalabohu aspoň v niečom!  U nich by bola tá kolona z Prahy do Bratislavy a bolo by to 1 milion ton potravín.

Dala by sa vyjednať výnimka v Bruseli, ale to by nesmelo celé ministerstvo financii a  celý Dańový úrad si vybíjať všetku energiu nad  farbou kancelárii a kontajnerov ich úradníkov v Košiciach.

A keby sa dostalo tých 300000 ton prebytkov z obchodov do tých správnych rúk , potom by aj tá akcia s 50000 tonami múky a cestovín naozaj vyzerala ako trápne divadielko.

Nemyslíte?

 

 

 

 

O aké potraviny sa jedná ?

 

Vláda pošle všetkých 42000 policajtov na detektor lží ,

17.08.2011

lebo chce vykoreniť korupciu. Chce poslať všetkých 42 tisíc policajtov aby zistila či neberú úplatky. Chce rázne zatočiť s korupciou. Policajný šef vyhlásil , že súčasťou nového ťaženia proti korupcii budú aj majetkové priznania. Vyšetrovatelia tak budú môcť lahšie odhaliť úplatky a ďalšie priestupky policajtov. Vláda chce dostať policiu postupne pod kontrolu, a [...]

Hladové múry ? Prečo nie!

08.08.2011

Vždy keď bolo najhoršie , tak sa našiel nejaký osvietenec , ktorému nebolo ľahostané ako žije ľud v getach a brlohoch pod parlamentným Vodným Vŕškom. Už to tak vyzerá , že nášho socialneho a kultúrneho ministra to začína škrieť. Toľko osvietených hláv sa už umiestnilo do Panteonu záchrancov ludstva, a oni , že by boli iba takí odkundesi? Tak bolo [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5225x
Priemerná čítanosť článkov: 1742x

Autor blogu

Kategórie