Založ si blog

Len 10000 kamionov chleba skončí v kafilériach?

Je to hrozné  číslo , ale je pravdivé. Na  našom Slovensku skončí každoročne ,  v tom  lepšom prípade v kafilérii a spalovni 300000 ton nepredaných potravín  z obchodov. V horších prípadoch  ich po nociach vysypú na divokých skládkach za mestom , alebo sú len tak vyhodené za hypermarketmi a vydané na rabovanie potkanom a bezdomovcom.

Aby som to nejako priblížil , takúto horu chleba, mäsa, salámov, syrov , zemiakov, cestovín , múky, konzerv by sme  mohli naložiť do kamionov a zaplniť nimi cestu z Bratislavy do Nitry a  lifrovať do miestnej kafilérie  a hneď vyrábať krmivo pre naše tučné mačky a lenivých psov. Ale pretým ju , tú nitrianskú pre istotu,  nejaký chytrák medzitým  sprivatizoval, zatvoril a zrušil. Aká škoda….

Ako sa vlastne taká hora jedla rodí?  Jednoducho!  Obchodníci musia predávať široký sortiment , aj bežné,  kaziace sa potraviny aj 10 minút pred záverečnou. To je v poriadku , to žiadame my spotrebiltelia, lebo keď to nebudú predávať tak  pôjdeme susedom .

Žiadna nevideteľná ruka trhu, žiadny minister na kontrole skladu , žiadny ŠOIkári, jednoducho som to ja a  hlavne tých pár € , čo stískam v hrsti.

Doteraz  je to všekto v poriadku , ale teraz prichádzajú kotrmelce.

Ako z toho  elegantne von ?  Asi nijako rozumne.

Prečo?

Obchodníci by aj radi rozdali tieto prebytky aj zadarmo , ale nemôžu!  Prečo? Lebo im v tom bráni pevná ruka štátu a ešte pevnejšia ruka EU!

Aby mohli tieto potraviny darovať bezplatne musia najprv zaplatiť DPH 20% , čo je normálne lebo tovar ide konečnému spotrebiteľovi a potom to môžu darovať  hoci aj chudobným. Ale keď to odpíšu ako stratu je to v poriadku , štát nechce žiadnu DPH.  Takže kruh sa uzatvára , chce vlastne štát aby boli potraviny lacnejšie ? Asi nie ? Lebo štátny úradník je vycvičený v plýtvaní a kamuflovaní štatistík.

Más môže tešiť len to , že v susednom Česku sú na tom ešte horšie . Chvalabohu aspoň v niečom!  U nich by bola tá kolona z Prahy do Bratislavy a bolo by to 1 milion ton potravín.

Dala by sa vyjednať výnimka v Bruseli, ale to by nesmelo celé ministerstvo financii a  celý Dańový úrad si vybíjať všetku energiu nad  farbou kancelárii a kontajnerov ich úradníkov v Košiciach.

A keby sa dostalo tých 300000 ton prebytkov z obchodov do tých správnych rúk , potom by aj tá akcia s 50000 tonami múky a cestovín naozaj vyzerala ako trápne divadielko.

Nemyslíte?

 

 

 

 

O aké potraviny sa jedná ?

 

Vláda pošle všetkých 42000 policajtov na detektor lží ,

17.08.2011

lebo chce vykoreniť korupciu. Chce poslať všetkých 42 tisíc policajtov aby zistila či neberú úplatky. Chce rázne zatočiť s korupciou. Policajný šef vyhlásil , že súčasťou nového ťaženia proti korupcii budú aj majetkové priznania. Vyšetrovatelia tak budú môcť lahšie odhaliť úplatky a ďalšie priestupky policajtov. Vláda chce dostať policiu postupne pod kontrolu, a [...]

Hladové múry ? Prečo nie!

08.08.2011

Vždy keď bolo najhoršie , tak sa našiel nejaký osvietenec , ktorému nebolo ľahostané ako žije ľud v getach a brlohoch pod parlamentným Vodným Vŕškom. Už to tak vyzerá , že nášho socialneho a kultúrneho ministra to začína škrieť. Toľko osvietených hláv sa už umiestnilo do Panteonu záchrancov ludstva, a oni , že by boli iba takí odkundesi? Tak bolo [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5211x
Priemerná čítanosť článkov: 1737x

Autor blogu

Kategórie